Media-aandacht is veel effectiever dan een advertentie. Gratis publiciteit is onbetaalbaar, maar niet onbereikbaar. Zó kom je (wel) in de krant.

Stel je voor: de krant schrijft een uitgebreid artikel over jouw initiatief of in dat mooie vakblad staat een paginagroot interview met jou. Met een mooie foto! Zo doe je dat:

1. Zorg voor raak nieuws.

Journalisten hanteren een aantal criteria om te bepalen of ze iets gaan doen met een bericht. Daar bestaat zelfs een heuse formule voor: ABABA. Stel jezelf deze 5 vragen, voordat je de publiciteit zoekt.
A Is mijn bericht actueel? Niemand zit te wachten op oud nieuws. De beste berichten gaan over gebeurtenissen die nu of in de nabije toekomst plaatsvinden.
B Is mijn nieuws belangrijk? Sluit je bericht aan bij een onderwerp dat veel mensen bezighoudt, dan heeft het extra attentiewaarde.
A Is het afwijkend? Iets wat afwijkt van het gewone, dat trekt de aandacht. Daarom is ‘trein heeft vertraging’ geen nieuws, maar ‘trein ontspoort’ wel.
B Is er belangstelling voor dit nieuws? Is er een (doel)groep die speciaal belang stelt in dit nieuws?
A Is er een autoriteit betrokken? Een bekende naam helpt om aandacht te krijgen. Lukt het om je evenement te laten openen door bijvoorbeeld, koning Willem-Alexander, dan ben je verzekerd van media-aandacht.

Als je op minstens één van deze aspecten voluit ‘ja’ kunt zeggen, dan heb je echt nieuws.

2. Kies de media waarmee je je doelgroep bereikt.

Denk bij doelgroep verder dan alleen je ideale klanten. Als je echt nieuws hebt wil je vaak iedereen bereiken die met jou en je business te maken heeft of krijgt. Dus bijvoorbeeld ook buurtbewoners, collega-ondernemers, toeleveranciers of de plaatselijke politiek.
Maak een lijstje van doelgroepen en de media die zij gebruiken. Een handig hulpmiddel is de website handboeknederlandsepers.nl.

3. Verpak je nieuws.

Een persbericht is het geijkte middel om de aandacht van een journalist te krijgen. Stuur niet zomaar een standaardbericht. Een huis-aan-huisblad neemt een aangeleverd artikel vaak letterlijk over, terwijl een radiozender liefst een kort helder persbericht krijgt waar de redactie zelf mee aan de slag gaat.
Stem je bericht in toon en inhoud af op het specifieke medium waar je het naar toestuurt. Hoe beter afgestemd, hoe groter de kans dat ze inderdaad je bericht oppikken.

Meer blogs over effectieve persbenadering lees je hier
———-

Behoefte om te sparren? Over je blog, je business of de inzet van social media, bijvoorbeeld? Ik help je graag.
Bel voor een oriënterend gesprek met Ineke Kouwenberg (06-171 24 715), mail naar ineke@tikvoorcommunicatie.nl of boek direct een belafspraak in mijn agenda.