Zie je het voor je? Jouw advertentie in de krant of op televisie. Dat lijkt dè manier om jezelf zichtbaar te maken bij je doelgroep. Toch ervaren veel kleine ondernemers dat adverteren veel kost, maar weinig oplevert. In dit blog lees je waarom adverteren vaak niet werkt en hoe je zorgt dat je wel gevonden te worden door je potentiële klanten.

Elk reclameblok weer die hamsters, Claudia Schiffer of die enge mannen van Specsavers en Carglass. Zó irritant. Grote bedrijven als Albert Heijn en Opel het echt wel, dat ze irritant zijn. En toch blijven ze ons overladen met commercials. Weet je waarom? Omdat ze je met één of twee advertenties niet in beweging krijgen. Om effect te bewerken moet iemand minimaal zeven keer een advertentie zien. Daarom werkt die enkele advertentie van jou niet, het is gewoon veel te weinig.

Grote bedrijven hebben dito doelgroepen. Ze moeten miljoenen Nederlanders bereiken. En dan liefst allemaal minstens zeven keer. Het goede nieuws is: als kleine ondernemer heb je dat reclamegeweld helemaal niet nodig. Want net als meeste kleine ondernemers heb je waarschijnlijk een veel kleinere doelgroep. Je hoeft niet met hagel te schieten als je je doelgroep kent en weet je waar je ze kunt bereiken.

Adverteren werkt wel, als je het inpast in een slimme en gerichte communicatieaanpak. Effectieve communicatie betekent niet dat je nooit adverteert.
Maar doe het alleen als je zeker weet dat het medium dat je kiest echt past bij jouw doelgroep. En combineer je advertentie met andere krachtige communicatiemiddelen, zoals een persbericht, een mailing, beursdeelname, posters etc. etc. Want juist een uitgekiende combinatie maakt dat je op veel plekken, en dus optimaal, zichtbaar bent.

En online adverteren dan? Wat ik hier schrijf gaat vooral over adverteren in bladen en kranten. Voor online adverteren, via Google Adwords, Facebook of op allerlei websites, ligt het net anders. Daarover een volgende keer …