Mijn moeder (86) gelooft niet in reclame. “Allemaal gebakken lucht!” roept ze dan. Toch kiest ze in de supermarkt altijd voor bekende merken. Want die zijn “écht beter” 😉 Ik probeer haar maar niet uit te leggen hoe ze aan die overtuiging komt.
Maar jou wel. Daarom dit artikel over merkwaarde, of .. hoe je lucht bakt.


Een merk is natuurlijk meer dan een leuke naam. Het staat ergens voor. Voor iets dat bepaalt wat mensen denken, voelen en vinden als ze je (merk)naam horen. Die inhoud is je merkwaarde. En die waarde kan je voor een groot deel zelf bepalen. Dat doe je zo:

1. Begrijp wat je doelgroep beweegt.

De één is gevoelig voor status, de ander wil er graag bij horen, een derde zit het liefst voor een dubbeltje op de eerste rang. Om te begrijpen welke waarden belangrijk zijn voor je klant, moet je hem of haar dus heel goed kennen. Hoe doe je dat? Door serieus marktonderzoek en door, letterlijk, in gesprek te gaan met mensen die je dolgraag als klant zou willen hebben.
Ontdek wat voor jouw doelgroep relevant is. Zo relevant dat ze er aandacht, tijd én geld voor over hebben.

2. Begrijp wat jou beweegt.

Deze stap kan lastig zijn, vooral als je al wat langer bezig bent. Je moet namelijk wat afstand nemen om jezelf en je eigen business te leren begrijpen. Welke waarden zijn voor jou belangrijk? Waarom doe je wat je doet? Waarom doe je het zoals je het doet? Wat wil jij ten diepste bereiken?
Ontdek wat voor jou en je business relevant is; zo relevant dat je er een doel en voldoening in vindt.

3. Kies je merkwaarden.

Jouw ideale merkwaarden liggen precies daar waar jouw drijfveren matchen met de behoeften van je klant. Kies vanuit je kracht. Want de mooiste merkwaarden zijn doordacht gekozen, maar wel authentiek.
Sluit aan bij de behoefte van je doelgroep, maar probeer niet iets te zijn wat je niet bent.

4. Laat je merkwaarden doorklinken in alles wat je doet.

Denk aan Apple. Alles klopt: het logo, de teksten, de producten, de vormgeving, de website, de prijzen, het personeel in de Apple-store etc. etc.
Hoe consistenter je bent in je presentatie en communicatie, hoe overtuigender je verhaal.

5. En als je nu geen merk hebt?

Dan bén je een merk. Want hoe je jezelf ook noemt: elke ondernemer, organisatie of afdeling schept een beeld en verwachtingen naar de buitenwereld. Een merk, dus. En hoe bewuster je met je merkwaarden omgaat, hoe beter je lucht bakt, hoe succesvoller je zult zijn.

———————

Zin in een partijtje luchtbakken?

Maak nu een afspraak voor een gratis inspiratiegesprek en
. ontdek je merkwaarde
. en ten minste twee tips hoe je je merkwaarden nog beter inzet
. zodat je meer bereikt!