Je begint voor de derde keer aan een zin .. en verwijdert ‘m weer. Het scherm is leeg. De knipperende cursor daagt je uit: kom maar op met dat briljante blog! Maar er komt niks. Weet je waarom niet? Omdat je verkeerd begint. Doe je laptop dicht, pak een vel papier. Want een topblog begint met de voorbereiding. In 5 eenvoudige stappen.

stap 1. Kies een onderwerp waar je blij van wordt.

Waar ga je eigenlijk over bloggen? Je kunt kiezen uit alles waar jij net iets meer over weet dan je lezer. Kies vooral iets waar je graag over vertelt. Want de beste blogs zijn blogs die met plezier zijn geschreven. Die lol, die proef je.

De beste blogs zijn blogs die met plezier geschreven zijn.

stap 2. Maak je onderwerp (heel) klein.

Je kunt eigenlijk niet veel kwijt in één blog. Zo schrijf ik hier alleen over de voorbereiding van je blog. Niet over opbouw, niet over stijl, niet over zoekwoorden .. al die andere belangrijk aspecten komen een keer aan bod. Maar nu even niet.
Een klein onderwerp maakt het makkelijker een lijn in je verhaal te vinden. Voor jezelf én voor je lezer. Bijkomend voordeel: je bewaart zo wat inspiratie voor de volgende keer.

stap 3. Stap in het hoofd van je lezer.

Jij weet zoveel over je onderwerp, je praat er graag over … maar wat zou jouw ideale lezer er nu over willen weten? Verplaats je in je doellezer. Neem de tijd om zijn of haar vragen te ontdekken. En, als je dat lastig vindt, vraag aan iemand om mee te denken.

Een heldere, doordachte boodschap is de beste ‘plakfactor’ voor je blog

stap 4. Geef antwoord op de meest urgente vragen.

Een topblog heeft een bepaalde urgentie. Het gaat in op de belangrijkste vragen van de lezer. Selecteer die vragen en schrijf de antwoorden op. Ik doe dat letterlijk met pen en papier, want mijn blogs worden beter als ik lekker langzaam formuleer. Zoek een manier die bij jou past.

stap 5. Formuleer je boodschap.

Dit is het moment om alles aan elkaar te plakken. Jouw onderwerp, de vragen van je lezers en je antwoorden. Zoek naar de grote lijn. Wat ga je nu eigenlijk vertellen? Wat is jouw boodschap aan je ideale lezer?
Een heldere boodschap is de beste ‘plakfactor’ die zorgt dat je verhaal overkomt én blijft hangen.

Lees meer blogs over bloggen.
________________________________________