Zodat jij ze nooit meer maakt: de 5 meest gemaakte fouten op social media op een rij.

Social media, bereik je daar je communicatiedoelgroep wel mee? Veel professionals vragen het zich af. Ze zitten op LinkedIn, hebben een Insta-account of Twitteren dagelijks. Maar een dialoog op gang brengen … dat wil niet echt lukken. Wellicht heeft het ermee te maken dat je in één van de vele valkuilen van social media bent getrapt.

fout 1. Je doet aan Social Media omdat het moet.

Professionals kijken vaak naar elkaar ter inspiratie. Dat is op zich prima, maar kopieer niet zomaar het socialmediagedrag van je collega-ondernemer of vakgenoot. Als jij je communicatiedoelgroepen wilt raken met social media, kan je niet eigenlijk zonder een doordacht plan. Denk daarom, voordat je besluit welke media je inzet, ten minste goed na over de vraag: wie en wat wil je precies bereiken?

fout 2. Je speelt voor roeptoeter.

Op netwerkborrels kom je ze regelmatig tegen: mensen die zo vol zijn van zichzelf dat ze alleen maar tegen je aan praten. Vervelend hè die roeptoeters, daar doe je echt geen zaken mee. Zo werkt het online ook. Dus praat èn luister, zoek de dialoog. Social media heten immers niet voor niets social media.

fout 3. Je bent niet relevant.

‘Er zijn’ is op social media niet voldoende. Je moet werkelijk iets bijdragen, iets brengen dat relevant is voor jouw doelgroepen. Wijs je volgers op een goed blog (dat mag je eigen blog zijn), deel een informatieve of grappige video, stel een prikkelende vraag, deel je ervaring, doe een vriendelijke aanbeveling, enz. enz.

fout 4. Je bent te (on)persoonlijk.

Een relatie opbouwen, dat vraagt erom dat je laat zien wie jij bent. Een persoonlijk tintje is dus noodzakelijk en daarin mag je best ver gaan. Als dat past bij jou én bij het medium waar je aanwezig bent. Zorg ten minste voor een profiel met een foto van jezelf. Mensen gaan nu eenmaal relaties aan met mensen, niet met logo’s.

fout 5. Je bent te ongeduldig.

Elkaar leren kennen, een relatie opbouwen .. het kost tijd. Ook online. Roep dus niet te snel dat iets ‘niet werkt’, maar maak een goed plan, houd je er consequent aan en bouw voor je jezelf meetmomenten in.

Lees meer blogs over Social Media

———-
Geen paniek!

Herken je deze fouten op social media? Geen paniek, kom gewoon een keertje gratis sparren met Ineke Kouwenberg.  Bel 06-171 24 715 voor een afspraak of mail naar ineke@tikvoorcommunicatie.nl.

beeld (c) jjpapppa423