Je bedrijfsnaam vertelt wie je bent, je slogan vertelt waar je voor staat. In één zin ‘U moet de groenten van Hak hebben’ of zelfs maar in één woord. ‘Biertje?’.
Het geheime recept voor een steengoede slogan heeft vier ingrediënten: zelfkennis, marktkennis, een tikje emotie en een flinke dosis creativiteit.


Just do it!
Je hoeft de aansporing maar te horen of je denkt aan Nike en aan bekende sporters. Voetballers, waarschijnlijk. Wat zou het mooi zijn als jouw doelgroep direct een helder beeld heeft van jouw bedrijf. Dankzij zo’n steengoede slogan.

Nu heb jij vast niet dezelfde reclamebudgetten als Nike. Hoeft ook niet. Het gaat erom dat je dezelfde kracht kunt leggen in je slogan. Daarvoor heb je de volgende vier ingrediënten nodig.

ingrediënt 1 – Je kernwaarde(n)

Waar sta je voor? Welke kernwaarden maken jou tot wie je bent?
Witgoedfabrikant Miele staat voor vernieuwing en kwaliteit. Dat verwoordden ze in de bijna brutale slogan: ‘Miele, er is geen betere’.

ingrediënt 2 – Je belofte

Welk resultaat mag je doelgroep verwachten van jouw product of dienst? En van jouw aanpak?
Online kopen is vaak onpersoonlijk en omslachtig. En de service is ook vaak ver te zoeken. Coolblue belooft dat ze dat echt anders doen. Dit is hun slogan: ‘Alles voor een glimlach’.

ingrediënt 3 – Emotie

Humor doet wat met je. Verlangen ook. Elke slogan die een positieve(!) emotie bij je oproept blijft beter hangen. Dat mag subtiel, maar als het bij je past mag het ook over-the-top.
Hebzucht is één van de zeven hoofdzonden. Hoe voorkom je als loterij dat je daarmee geassocieerd wordt? Met humor. Lotto koos de slogan: ‘Het grootste risico om miljonair te worden.’

ingrediënt 4. Creativiteit

Speel met taal. Allitereer (Heerlijk, helder, Heineken), speel met dubbele betekenissen, maak nieuwe woorden. Creativiteit maakt je slogan krachtiger. En, als je even over een slogan na moet denken, onthoud je ‘m beter.
Pensioenverzekeringen zijn saai. Toch lukt het een verzekeraar om in één woord te laten voelen waar ze voor staan, met de slogan: ‘het Zwitserlevengevoel’.

een steengoede slogan is een originele, onderscheidende slogan die past bij jouw business. Bij jou. En bij niemand anders.

2x inspiratie voor een steengoede slogan

Je vindt online meerdere slogan-generatoren.

Ik probeerde er twee: gratisslogans.nl en sloganmaker.info. De werking is simpel: je vult een of meer woorden in, je krijgt een slogan terug. De kans dat je er iets bruikbaars uitkrijgt is echt minimaal, maar zelfs een slechte zin kan de aanzet zijn tot een briljante inval.

Het Genootschap voor Reclame (GVR) heeft een heus slagzinnenregister (slagzin is goed Nederlands voor slogan). Je vindt het register op gvr-slagzinnenregister.nl alwaar je lekker door duizenden slogans kunt struinen. Allemaal goed genoeg bevonden door het GVR.

Een bron van inspiratie, dus, dat gvr-register. Maar kopieer nooit! Allereerst zijn deze slagzinnen beschermd. Maar je hebt er ook niets aan, want: een steengoede slogan is een originele, onderscheidende slogan die past bij jouw business. Bij jou. En bij niemand anders.

Succes!