Een sterke tekst is als een fantastische taart. Het prikkelt je ogen en je smaakpapillen en zodra je een eerste hap neemt ben je verkocht. Als je een beetje op mij lijkt, lik je zelfs het bordje schoon. Wat heb je nodig om zo’n tekst te bakken? Een tekst waar je lezer tot de laatste kruimel van smult? Ik geef je de 5 ingrediënten.
1. Een nieuw recept – Meel, boter, eieren, fruit of chocola. De ingrediënten van een taart zijn zelden origineel. Het geheim zit ‘m in de kwaliteit én de combinatie. Daarmee creëer je een nieuwe taart met een verrassende smaak.
Je bakt een sterke tekst met ingrediënten waar jouw ideale lezer van zal smullen. Hak, mix en klop je informatie tot een mooi, aantrekkelijk geheel. Want: de beste ingrediënten combineren tot een verrassend verhaal, dat is het geheim van een sterke tekst.
2. De kers op de taart – Zo’n veelbelovende kers hoort natuurlijk alleen op een kersentaart. Zo’n glanzend rood bolletje is immers een smaakbelofte. Je (her)kent de vrucht en begrijpt welke smaaksensatie op je wacht. Dat wil je proeven!
Een goede titel is als een kers op een taart. Hij trekt je aandacht, vertelt wat voor heerlijks je te wachten staat en het prikkelt je nieuwgierigheid. Dit wil je geproefd hebben!
3. Verleiding in de eerste hap – Als het goed is zitten alle smaken van de taart al in die eerste hap. Je smaakpapillen bevestigen wat je oog al beloofde. Subtiel, maar uitnodigend. Eet mij helemaal!
Zorg dat je eerste alinea naar meer smaakt. Spreek de lezer aan, laat zien dat je zijn of haar probleem begrijpt, beloof de oplossing en wakker zo de leeshonger verder aan.
4. Verrassende structuur – Een toptaart heeft een doordachte smaak en structuur. Een beetje zoet gecombineerd met een bittertje en een tikje zout. Krokante laagjes afgewisseld met fluweelzachte crème.
Een lekkere tekst verrast continu. Door kleurrijk en afwisselend taalgebruik en variatie in zinsopbouw en -lengte. Je mag dus best een langere zin gebruiken. Af en toe. Als je ze maar afwisselt met (ultra)korte zinnen. Dat werkt!
5. Pas op voor het plumpudding-effect! Ken je dat: een taart die er fantastisch uitziet, maar als je ‘m aansnijdt zakt ‘ie als een plumpudding in elkaar? Zo jammer!
Taalfouten zorgen voor zo’n plumpuddingeffect. Zorg dus dat je teksten echt helemaal foutloos zijn. Let op d’s en t’s. Twijfel je over de spelling van een woord controleer het dan, bijvoorbeeld op woordenlijst.org of taaladvies.net.
—
Ben je niet zo’n kok?
Ik sta toevallig heel graag en vaak in de tekstkeuken. Heerlijk! Misschien is dat bij jou anders. Blijf dan niet worstelen, huur iemand in. Want een goede tekst werkt als lekker eten: het smaakt naar meer en .. je maakt er vrienden mee. Of klanten.
Natuurlijk kan ik, met mijn TIK voor Communicatie, zulke teksten voor je schrijven.
Dat doe ik graag. En goed!
Lees hier meer over de tekstservices van TIK voor Communicatie