10 powertips voor sterke teksten

10 powertips voor sterke teksten (foto Pete Prodoehl)De bezoekers van je website komen niet om te lezen. Ze komen met een doel: een antwoord op een vraag of een oplossing voor een probleem. Met sterke teksten verleid je je bezoeker tot lezen, geef je heldere antwoorden én breng je jouw boodschap over.
Daarom geef ik je 10 powertips voor sterke teksten.

  1. Met een heldere, beloftevolle kop laat je in 1 oogopslag zien wat je tekst biedt.
  2. Een korte, duidelijke inleiding trekt je lezer de tekst in. Start daarom krachtig. Geef in 2 of 3 zinnen de kern van je bericht weer.
  3. Een overzichtelijke tekst is aantrekkelijker. Breng structuur aan met tussenkopjes, lijstjes en visualisaties. Bijkomend voordeel: ook de oppervlakkige lezer krijgt zo de lijn van je verhaal mee.
  4. Vermijd constructies als ‘klik hier voor meer info’, maar gebruik kernwoorden als hyperlinks.  Iedereen snapt inmiddels wel dat een onderstreept woord betekent dat erop geklikt kan worden.
  5. Gebruik cijfers en symbolen, dat breekt een tekstbrij en versterkt de leesbaarheid. Typ dus € in plaats van euro en 18 voor achttien.
  6. Schrijf gevarieerd, maar brei nooit eindeloos lange zinnen. Mijn advies: wissel korte zinnen af met heel korte zinnen.
  7. Gebruik eenvoudige woorden. Er is taalkundig niets mis met samengestelde woorden als langetermijnplanning of vergaderaccommodatie. Maar, zulke lange samenstellingen zijn lastiger leesbaar, zeker online.
  8. Schrijf actief. Vergeet de hulpwerkwoorden gaan, zullen, willen en worden.
  9. Check je spelling! Op de website van de Taalunie vind je tal van tips en tools die je helpen foutloos te schrijven.
  10. Laat je tekst even liggen voordat je ‘m publiceert. Als je je tekst vervolgens met een frisse blik bekijkt, zie je verbeterpunten niet over het hoofd.

—————

Misschien denk je nu: “leuke tips, maar taal blijft toch niet echt ‘mijn ding.”
Geen probleem! TIK voor Communicatie heeft namelijk ook een ‘tik voor taal‘ …

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Lees ook ..

De 5 ingrediënten van een sterke tekst

Een sterke tekst is als een fantastische taart. Het prikkelt je ogen en je smaakpapillen en zodra je een eerste hap neemt ben je verkocht. Als je een beetje op mij lijkt, lik je zelfs het bordje … lees verder

5 routes naar gratis naamsbekendheid

Elke ondernemer kent rustiger periodes. Dat is maar goed ook. Want soms heb je alle tijd nodig om je business weer goed op de kaart te zetten. Ter inspiratie geef ik je 5 heel verschillende methodes, … lees verder

Floating Social Media Icons by Acurax Wordpress Designers